Planinski izleti


Kriška gora - 1471 m
Kamniško - Savinjske Alpe, 20.1.2008

Planinska sekcija pri ŠD Poljane je pričela leto 2008 z zimskim vzponom na 1471m visoko Kriško goro, katerega smo opravili v nedeljo, 20.1.2008 v bolj spomladanskih kot zimskih razmerah. Vzpon je bil mišljen bolj kot izlet (nezahteven in primeren skoraj za vsakogar), vendar v nekoliko bolj zimskih razmerah in letnemu času primerno. To nedeljo je bilo zelo toplo, Kriška gora pa skoraj brez snega. Pot je bila razen zadnjih sto višinskih metrov, kjer je bilo nekaj novega snega, kopna in suha.

Po deževnem in vlažnem tednu je bilo v nedeljo lepo, jasno in toplo vreme z meglo po dolinah in kotlinah. Želja po soncu je bila očitna , kar se je odrazilo po odzivu in številčni udeležbi na izletu. V breg nad parkiriščem pod vasico Gozd se nas je podalo vsega skupaj kar 26. Nekateri so izbrali tempo za dober trening, drugi za rekreacijo,tretji katerih je bilo največ pa za razvedrilo na svežem zraku, klepet in razgledovanje. Kljub bolj skromni višini je bilo kaj videti. Pod nami megleno morje z vrhovi, ki so kot otoki štrleli iz nje. Nekoliko dlje in višje pa so se okoli nas bleščali zasneženi vrhovi.

No, nekaj malega snega in hoje po njem smo bili tudi deležni. Okrog koče je bilo vzdušje bolj zimsko, vendar le na videz, kajti za sredino januarja je bil neobičajno toplo. Pred kočo ali v njej je vsak našel nekaj radosti zase: nekateri pivo iz koče, drugi podaljšan čaj iz domače termovke, tretji zasluženo domačo klobaso, vsi pa smo bili deležni obilice sonca lepih razgledov in brez skrbi kdaj in kako domov.

Vzpon smo pozno popoldan zaključili v domači gostilni Na Vidmu z željo, da bi se podobno prijetno kot to nedeljo imeli še velikokrat in z povabilom udeležencem na spomladanski nekoliko neobičajen vzpon na Porezen skozi zapuščeno in pozabljeno Cimarijo, katerega bomo po možnosti opravili »enega« lepega dne v mesecu aprilu ali maju.

o Kriški gori
fotografije